Πώς μπορώ να ενθαρρύνω ένα αγαπημένο μου πρόσωπο να απευθυνθεί σε ψυχολόγο;

Τα αποτελέσματα της ψυχοθεραπείας εξαρτώνται από την προσωπική επιθυμία του ατόμου να αλλάξει. Αν το αγαπημένο σας πρόσωπο δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του προβλήματος του ή δεν επιθυμεί να αλλάξει, δεν μπορείτε να το υποχρεώσετε να ακολουθήσει τη ψυχοθεραπευτική διαδικασία.

Παρ' όλα αυτά είναι βοηθητικό να ενθαρρύνετε το άτομο να αποδεχτεί την ύπαρξη του προβλήματος και να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να βελτιωθεί, ώστε να δει πιο θετικά την προσπάθεια για αλλαγή. Παρακάτω παρουσιάζονται βοηθητικές συμβουλές για να ενθαρρύνετε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο να επισκεφτεί ψυχολόγο.

Πώς μπορώ να ενθαρρύνω ένα αγαπημένο μου πρόσωπο να απευθυνθεί σε ψυχολόγο;

Βοηθητικές Συμβουλές:

Να είστε υποστηρικτικοί, δείξτε την αγάπη σας και την κατανόηση σας.

Βρείτε την κατάλληλη στιγμή να συζητήσετε για το πρόβλημα και την αντιμετώπιση του.

Ακόμα και αν το άτομο γίνει αμυντικό μην χάσετε την υπομονή σας, γίνεται αμυντικό επειδή νιώθει ευάλωτο, επειδή δυσκολεύεται, επειδή δεν ξέρει πως να διαχειριστεί την κατάσταση.

Τονίστε ότι το να ζητάμε βοήθεια δεν είναι αδυναμία, ο καθένας μπορεί να χρειαστεί βοήθεια σε κάποια δύσκολη φάση της ζωής του.

Δείξτε κατανόηση συνδέοντας τα δύσκολα γεγονότα που έχει βιώσει με το πρόβλημα (είναι λογικό να νιώθεις x αφού συνέβη το y).

Τονίστε ότι τα ψυχολογικά προβλήματα συχνά δεν βελτιώνονται από μόνα τους, αντίθετα εγκαθίστανται και είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν.

Προτρέψτε τον να δοκιμάσει τη διαδικασία και να δει αν έχει αποτελέσματα.

Υπενθυμίστε την πιθανότητα απαλλαγής από τα αρνητικά συναισθήματα και τα συμπτώματα.

Βοηθήστε τον/την να κάνει την αρχη: να βρει ένα ψυχολόγο, να κλείσει το πρώτο ραντεβού, να έρθει στο πρώτο ραντεβού

Αν νιώθει αμήχανα στην ιδέα να πει τα προβλήματα του σε έναν άγνωστο υπενθυμίστε του ότι ο ψυχολόγος είναι ειδικά εκπαιδευμένος να ακούει, να αναλύει, να κατανοεί τον θεραπευόμενο. Αυτή είναι η δουλειά του.

Υπενθυμίστε ότι ο ψυχολόγος είναι νομικά υποχρεωμένος να τηρεί απόλυτη εχεμύθεια σχετικά με οτιδήποτε ειπωθεί στη θεραπεία (εκτός και αν αυτό απειλεί τη ζωή του θεραπευόμενου- τάσεις αυτοκτονίας ή κάποιου άλλου ατόμου).


Κορίνα Σκουλούδη ασπρόμαυρο

Σκουλούδη Κορίνα
Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος (MSc)


Περισσότερα Άρθρα
Διαβάστε Ακόμα